Bezwiepen

Wanneer wij onze eerste auto kregen was ik een Hulkje van een jaar of 12.

Het werd een splinternieuwe Ford Cortina.

Mijn oudere zusters haalden hun rijbewijzen en wisten die auto echt aan alle kanten in elkaar te rijden.

Ik zie nog mijn oudste zuster met haar rechter elleboog wiebelen wanneer zij zei, “o ja, die kwam van rechts”!

Zij heeft ooit op een parkeerplaats een stalen bumper van een andere auto afgerukt en die kilometers met haar eigen bumper meegesleept, zonder dat zij erachter kwam.

Mijn vader, een arm boertje, had de auto betaald maar zag de noodzaak van een rijbewijs halen helemaal niet zitten, want hij riep nog ‘ho’ tegen een tractor!

Ooit zou hij de auto een stukje verzetten maar kwam met zijn klomp klem te zitten tussen de pedalen en reed hem zo de sloot in. ( daarna werd het schelden tegen de meiden, als zij weer eens met beteuterde koppen binnenkwamen, fors minder )

Voor mijn ouders was het wel een uitkomst hoor, zeker voor mijn moeder die altijd met enorm veel boodschappen door de polder fietste.
Dat kon nu fijn met de auto gedaan worden.

Ik herinner mij hun verhalen nog, wanneer zij ’s avonds terugkwamen van een verjaardag en het erg mistig was, daarbij hadden zij doodsangsten uitgestaan.

Maar het allermooiste verhaal kwam van mijn moeder, wanneer zij tijdens enorme regenval onderweg waren.

Haar onsterfelijke woorden die zij uitsprak met de schrik nog in haar ogen waren, “het regende zo hard dat die zwiepers (ruitenwissers), het niet eens konden bezwiepen”!

Advertenties

27 thoughts on “Bezwiepen

  1. Heerlijk Hulk die notstalgie verhalen en heeeel herkenbaar, Moet aan mijn grootmoeder denken toen ze de eerste tv op de boerderij kregen. Zaten ze allemaal in spanning voor de buis komt er een vliegtuig op ze afgerolt, laat ze zich langs de bank zakken en roept tegen haar zoon: ” Marinus aan de kant hij komt eruit!”..die anekdote heeft ook nog lang in de familie rondgezworven…Fijn weekend.aan alle Hulkjes. Groetjes Ria

  2. Jaja, wat lijkt dat nog kort geleden. Een Cortina. IK praat vanuit mijn jeugd nog over Ford Twodoors, Chevrolet Stylines en Skoda’s 1100. Allemaal auto’s uit de jaren veertig in die begin jaren vijftig erg populair waren en goed verkochten. Pa ‘deed’ er in en we hadden dus altijd wel een auto beschikbaar voor persoonlijk vervoer. Belgie, Duitsland, Limburg, Veluwe, Den Haag, overal gingen we heen. IN die tijd enorme trips. Later kwamen de Hansa, DKW, IFA, Opel Kapitan, Tatra en zo meer. Alles wat kon rijden was verkoopbaar. En Pa kon er ook nog wel eens eentje verkreukelen als hij het succes van de week weer eens had gevierd. Maar dat kreeg hij allemaal weer rechtgezet. Het waren mooie tijden…..nou ja, met een blik vanuit nu naar toen dan…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s