Kerstverhaal 3

“Opa”, zei David, “opa, ik heb het zo koud”. “Ik zal eens zien of ik nog iets warms heb waarmee ik je kan toedekken”, antwoordde een schor klinkende stem die veranderde in een zware hoestbui. Opa zocht op de tast rond in de kleine berghut maar vond geen deken waarmee hij zijn kleinzoon kon toedekken. Zelf had hij het ook steenkoud en hoestte de longen uit zijn lijf, sinds ze waren teruggekomen na hun lange zware tocht om de schapen uit het berglandschap te halen naar de stal.

’s Morgensvroeg waren zij vertrokken en koude regen teisterde hen een groot deel van de dag. Wanneer zij de kudde terugdreven, ging de regen eerst over in natte – en later in droge sneeuw. Toen ze na de lange tocht waren thuiskomen, stak opa snel de haard aan en een behaaglijke warmte vulde de kleine herdershut. Er is echter weinig hout voorradig en het vuur doofde eerder, dan dat hun natte kleren droog waren. Ze kropen onder een deken en lagen op de lemen vloer. David kon niet slapen omdat hij rilde van de kou.

Opeens werd er op de deur geklopt. Beide stonden snel op en opa trok de deur open. Er stond een man voor hem, die vroeg of hij onderdak had voor hem en zijn vrouw. Opa dacht kort na en zei, “enkel bij de schapen in de stal”. De man ging daar onmiddellijk mee akkoord en opa wees hem vanuit de deuropening de ingang van de stal, waarna hij de deur sloot. Omdat de deur had opengestaan was alle warmte uit de hut verdwenen en David maakte allerlei vlugge lichaamsbewegingen om wat warmer te worden. Even later rolde hij zich in zijn deken en kroop dicht tegen zijn hoestende opa aan en viel vermoeid in slaap.

Midden in de nacht, werd David wakker door een vreemd geluid. Hij wreef de slaap uit zijn ogen en ging voor het enige raam van de hut staan en tuurde naar buiten. Er was veel licht buiten, niet alleen door de sneeuw maar ook door de maan en het felle schijnen van een ster. Het geluid wat hij hoorde klonk als mooi gezang. Hij ging terug naar zijn slaapplaats en probeerde zijn opa wakker te schudden. “Opa, opa”, riep hij hard. Maar opa reageerde niet en voelde koud en stijf aan.

David snapte op dat moment nog niet wat er met zijn opa was gebeurd en liep opnieuw naar het raam. Het licht was er nog feller geworden en opeens ziet hij een figuur die naar hem wenkte. Hij ging naar de deur, deed hem open en volgde de wenkende, prachtig verlichte figuur, die hem naar de schapenstal geleidde. Als hij daar de deur van open doet was daar de stal ook helemaal verlicht. De schapen keken allemaal een richting op en toen David verder de stal inliep, zag hij een kindje gewikkeld in doeken in een voerbak liggen. Bij de voerbak stond een man en een vrouw naar het kindje te kijken. Ook David kon zijn ogen niet meer van het kindje afhouden.

Buiten klonk er muziek en gezangen. Al vlug ging weer de staldeur open en er stapte een naburige herder binnen. Hij liep op de voerbak toe, zonk daarbij op zijn knieën en boog diep zijn hoofd, terwijl hij duidelijk uitsprak, “de Verlosser is geboren!” David begreep niets van die woorden maar vond hij het allemaal heel erg mooi.

Even later kwam de herder naast hem staan en vroeg hem naar zijn opa. “Die, die”, stotterde David, “die wilde niet wakker worden”. Waarop de herder hem terug meenam naar de hut. De herder voelde in het donker naar de hals van David’s opa en weet genoeg. Terwijl hij David dicht tegen zich aantrok vertelde hij de arme jongen dat zijn opa was gestorven. Bij David welden de tranen op in zijn ogen en hij prevelde zachtjes voor zich uit, “eerst pappa en mamma ……en nu opa”. Hij huilde bittere tranen tegen de herder, die hem op een gegeven moment op zijn deken legde en hem toedekte met de extra deken van zijn opa.

David viel spoedig in slaap en bemerkte niet dat de herder opa mee naar buiten nam om hem achter de hut te begraven. Daarna ging hij op zoek naar brandhout en kwam wat later terug om de haard aan te steken. Het vochtige hout brandde langzaam maar verwarmde wel de kleine hut.

Toen David wakker werd had hij grote honger en pakte uit de kast een overgebleven stuk brood. Daarna vroeg hij aan de herder om een schaap te slachten, zodat beide kunnen eten en ook de mensen in de stal. De herder vond dat een goed plan en weldra rook het in de hut naar gebraden vlees. David bracht enkele stukken naar zijn gasten in de stal, die het voedsel dankbaar aannamen.

De herder zei hem waar hij zijn opa had begraven en dat hij terug moest naar zijn eigen gezin. David bezocht even het graf van zijn opa en huilde er diep snikkend bij. Daarna liep hij naar de stal en ging daar, na even naar het kindje te hebben gekeken, zitten op een balk. De man vroeg hem waar de man was die hem de stal wees. David vertelde hem dat zijn opa die nacht gestorven was.

Intussen werd het druk bij de stal, omdat vele herders uit de omgeving langskwamen om de Verlosser te zien en schonken van hun armoede enkele gaven die uit levensmiddelen bestonden. David wist dat er nu niemand meer voor hem kon zorgen en ging hout sprokkelen. Toen hij daarmee terugkwam nodigde hij de mensen uit de stal in de hut uit en gaf hen het gebraden vlees van het schaap.

Plotseling ontstond er buiten de hut rumoer. Buitengekomen zag David mensen met vreemde rijdieren, die hij nog nooit had gezien. Ook de man komt naar buiten en nodigde hen binnen. Daar knielden drie vreemdelingen voor het kindje en legden diverse geschenken voor Hem neer. David snapte er niets van maar zo vlug als zij gekomen waren, zo spoedig gingen zij weer heen.

De volgende nacht sliep iedereen in de hut. Bij het wakker worden, maande de man aan tot een haastig vertrek. David mag met hen mee, want ze begrepen dat hij niemand meer had die zich om hem bekommerde. Bij het vertrek zette David de deur van de stal open, zodat de schapen een uitweg hadden en zich bij een andere kudde konden aansluiten. Daarna begon voor hen de lange reis naar ……..?

Advertenties

25 thoughts on “Kerstverhaal 3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s