Voor Vlasje

Ik wilde je kennis laten maken met het schoonste landbouw product Vlas, waar ik steeds aan denken moet bij het lezen van je blognaam. Het is zo mooi als het in de bloei staat. Werkelijk een prachtig gezicht als de wind door het vlas blaast.

Zo ging het in de oude tijd. Er gingen honderdduizenden bossen vlas meerdere malen door mijn handen. Eerst het vlas hokken, om het goed te laten drogen, zoals dit ook op het einde van het filmpje staat. Daarna op grote, meer dan 4 meter hoge hopen zetten. Na een periode van een maand het op een landbouw wagen laden, die vervolgens in een grote schuur werd gelost. Bos voor bos, die in de zogeheten ‘tas’ (groot vierkant oppervlakte van 20 x 20 meter) tot wel 30 meter hoogte werden opgestapeld. In de winter kwamen er grote vrachtwagens met aanhangers langs om het vlas op te halen. Dus de ‘tas’ leeghalen en de wagens bos voor bos laden. Gigantisch veel werk!

Hedentendage wordt het door een speciale machine geplukt, die ook het lijnzaad eruit dorst en het vlas keurig netjes in 2 rijen achter de machine op het land neerlegd. Die rijen vlas, waarin zich het linnen bevindt, worden nu in grote ronde balen geperst en later naar de fabriek vervoerd. Er staan van die werkzaamheden ook filmpjes op you tube. Ik vond dat heel interessant hoe het nu allemaal zo eenvoudig gaat.

21 thoughts on “Voor Vlasje

  1. Voel me vereerd! Dank.
    Nog een aanvulling, behalve voor linzaadkoeken voor t vee, werd het ook geteeld voor linnen en touw en voor de olie die veel bij verf gebruikt werd. Wat een beetje vergeten is, dat het een eiwit- en olierijk produkt is, met grote gezondheids voordelen. Het is een prima zaad om geregeld te gebruiken, net als de versgeperste olie. Het nadeel is dat gebroken zaden en de olie snel oxideren. Als het vers is, een prachtig produkt met waardevolle olieverhoudingen voor onze bloedvaten. Het laxeert, maar beschermt ook darmen. Het verdient weer een plaats in onze voeding. Puur ouderwets en zo voordelig en goed voor t lijf. Mijn psoriasis reageert er duidelijk ook prima op. En inderdaad ook heel mooi, met die trouwhartige bloemetjes. Fijn weekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s