Vlees braden

Onze boerderij was een aaneenschakeling van gebouwen en bijgebouwen. Natuurlijk hadden die allemaal benamingen, zodat je wist waar je het kon vinden als je wat zocht of iets moest plaatsen. Schrik niet hé? De stal, het gangetje naast tante Kee haar kastje. Het hok, het stalgangetje, de koestal, de zolder. De dors, de berg, de hooizolder, de oude paardenstal, de boet, de boetzolder, het binnenkippenhok, het buitenkippenhok, de plee, de blikken schuur, de stenen schuur en de gierput.

Mijn moeder had het gasstel in de stal staan, waar ook de wasmachine en de fietsen in stonden. Zodat de geuren en dampen met het openzetten van de deur konden verdwijnen. Omdat de tafel waar het 2 pits gasstel op geplaatst was tegen een met stenen gemetselde muur aan stond, beschermde zij die muur tijdens het vleesbraden tegen de vetspetters met kranten.

Tijdens het koffiedrinken met een loonwerker genaamd Piet Zwart, ontdekte ik dat de kranten vlam hadden gevat. “Brand!”, riep ik hard uit en geen seconde later vloog de keukendeur open en Piet Zwart stormde door de deur, hij zag de vlammen pakte een emmer vol water, die altijd als drinkwater voor de koe klaarstond en smeet het water over de vlammen die in één keer doofden. Wij waren allemaal erg geschrokken en mijn vader schold mede daarom mijn moeder uit met de nodige g.v.d.’s, hoe zij nou zo stom had kunnen zijn met die kranten, terwijl dat al jaren goed ging. Wat later trof ik mijn moeder aan, zittend op een aardappelkistje in de boet. Zij zat daar huilend met een koekenpan verkoold vlees op haar schoot. Ik gaf haar een knuffel en beloofde haar dat ik wel iets anders zou versieren om de muur te beschermen. Ze knikte zachtjes.

Advertenties

16 thoughts on “Vlees braden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s