Noorse les

Vandaag een korte rit gereden, met nogmaals stralend weer, vanuit Noresund naar Vettre, een voorstadje van Oslo.

Hotelcomplex Noresund.

Sinkhole de zoveelste.

Hooguit 2 uur gereden en veel te vroeg in het hotel aangekomen. Zodoende in de lobby met twee andere stellen, die de reis ook maken, geanimeerde gesprekken gevoerd.

Uitzicht hotelkamer.

Dat is niet wat we gewend zijn en dat betekent ook dat de rondreis in Noorwegen er bijna opzit. Morgen nog Oslo bezichtigen.

Omdat ik toch wel een beetje verliefd ben geworden op dit land, ben ik een cursus Noors begonnen. Misschien dat ik die Noren, mocht ik er ooit gaan wonen, enige beleefdheidsvormen kan aanleren. Want wat is dat een onsociaal en stug volk. De enige beleefdheid en gezelligheid die wij hier beleefden, kwamen van de buitenlandse werknemers. Die zijn hier met velen, omdat de Noren niet meer al het werk willen doen bijvoorbeeld in de horeca.

Ik moet dus, na al die tijd die wij hier doorbrachten, de eerste Noor nog horen zeggen, “tak”. Dat betekent, ‘dank’. Laten we het dan maar niet hebben over, ‘hartelijk dank’, wat ‘boom tak’ betekent, want dat zul je nooit horen uit de mond van een Noor.

Toch ga ik er nog eens goed over nadenken om de cursus Noors te volbrengen. De vele Noorse woorden die wij hier onderweg lazen, zijn zo seksistisch, dat ik mij daar, als rechtschapen Hollander, dik voor zou schamen.

8 thoughts on “Noorse les

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s